20 Kasım 2017 Pazartesi

Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu
El Sanatları

Genel Bilgi

Üniversite Giriş Sınavı'ndan yeterli puan alan veya sınavsız geçiş şartlarını sağlayan öğrenciler bölümün ön lisans programına başlamaya hak kazanırlar. El Sanatları Programı; iki yıllık olup, El Sanatlar kavramları, teorisi, kuralları ve uygulamaları hakkında öğretim veren teknik bir programdır. Eğitim Türkçedir.

Edinilen Ünvan

Eğitim planında yeralan bütün dersleri başarıyla tamamlayan öğrenciler El Sanatları Teknikeri ünvanı ile ön lisans derecesini alırlar.

Başvuru Şartları

Lise Diploması
Merkezi olarak yapılan üniversite yerleştirme sınavı ile yerleştirme.

Eğitimsel ve Mesleki Amaçlar

El Sanatları insanoğlu var olduğundan beri tabiat şartlarına bağlı olarak ortaya çıkmıştır. İnsanların ihtiyaçlarını karşılamak, örtünmek ve korunmak amacı ile ilk örneklerini vermiştir. Daha sonra gelişerek çevre şartlarına göre değişimler gösteren el sanatları, ortaya çıktığı toplumun duygularını, sanatsal beğenilerini ve kültürel özelliklerini yansıtır hale gelerek "geleneksel" vasfı kazanmıştır.

Isparta Meslek Yüksekokulu'na bağlı El Sanatları Programını, Türk El Sanatlarının geçirdiği evrimi incelemek, gerek estetik gerek bilimsel ve teknolojik açılardan el sanatı dallarının dokümantasyonunu, bakım ve onarımını, aslına uygun olarak çoğaltma çeşitlemeleri üzerine araştırmalar yapmak ve uygulamalarda bulunmak, el sanatlarımızı geliştirecek profesyonel elemanlar yetiştirmek amacıyla kurulmuştur.

Yörenin el sanatları açısından zengin olması, öğrencilerin yeterli uygulama yapmasına imkan sağlamaktadır. Programdan mezun olan öğrencilerimizin DGS'de tercih edecekleri bölüm sayısı fazladır. Bu bölümlere intibakları da kolay olmaktadır.

İki yıllık eğitim sonunda, dokuma, boya, bakım ve onarım, desen, örgü, ebru, seramik imalatı alanında bilgili elemanlar yetiştirmektedir. Programdan mezun olan öğrencilerin fabrikalarda, Halk Eğitimi Merkezlerinde usta öğretici olarak iş bulma imkanı vardır. Ayrıca mezun olan öğrencilerin bir kısmı serbest olarak hediyelik eşya üzerine çalışmayı tercih etmektedirler.

Başka Çalışmalara Geçiş İmkanı

El Sanatları dalında ön lisans diplomasını alan öğrenciler lisans programlarına dikey geçiş sınavı ile geçebilirler.

Ders Planı

Geleneksel El Sanatları I. Öğretim